Werkmaterieel

Werkmaterieel beveiliging

Jaarlijks worden ongeveer 1250 stuks werkmaterieel gestolen (bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit). Exacte cijfers ontbreken, omdat er voor werkmaterieel geen kenteken verplicht is gesteld.

Diefstal van werkmaterieel leidt niet alleen tot directe financiële schade voor eigenaar, verhuurder of verzekeraar, maar brengt vaak aanvullende problemen met zich mee. Zo duurt het vaak lang voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat.

Diefstal van werkmateriaal kan voorkomen worden met een startonderbreker (Klasse W1 en Klasse W2). Een startonderbreker is een elektronisch beveiligingsmiddel dat door twee blokkeringen het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig moet verhinderen. Een startonderbreker conform klasse W1 heeft een aanvalsbestendigheid van minimaal vijf minuten. Een startonderbreker conform klasse W2 heeft een aanvalsbestendigheid van minimaal vijftien minuten.

Met een gecertificeerd beveiligingssysteem kunt u de kans op diefstal van uw werkmaterieel verkleinen. Beveiligingssystemen voor werkmaterieel zijn geschikt voor bijvoorbeeld tractoren, graafmachines, wielladers en landbouwmachines.

De oplossing is om uw Graafmachine of Tractor beveiligen met een Kiwa-SCM W1, W2 startonderbreker en/of een Kiwa – SCM W3 voertuigvolgsysteem tegen diefstal.

Een voertuigvolgsysteem kan de locatie van gestolen werkmateriaal doorgeven aan een Particuliere Alarm Centrale. De PAC heeft direct contact met de politie, zodat zij het voertuig kunnen opvolgen.
Een voertuigvolgsysteem is voorzien van jamming detectie. Dieven proberen via jamming het volgsysteem niet meer traceerbaar te maken. Jamming detectie zorgt ervoor dat werkmaterieel niet meer kan worden gestart nadat er jamming is waargenomen.

Werkmaterieel beveiliging laten inbouwen?

Door het laten inbouwen van een Kiwa-SCM W1, W2 en/of W3 gecertificeerd systeem beveiligt u uw Werkmaterieel tegen diefstal. RTS is een Kiwa-SCM erkend bedrijf voor het inbouwen van de VCI-2000/BMWT-Lock, de W1 en W2 door Kiwa-SCM goedgekeurde startonderbreker en het Kiwa-SCM goedgekeurd W3 voertuigvolgsysteem Mi50.
Beide systemen voorkomen diefstal van uw werkmaterieel.

W1 – W2

VCI-2000/BMWT-Lock
High level anti-diefstal systeem voor werkmaterieel en tractoren.
Betrouwbaar en automatisch inschakelend. Uit te schakelen door PIN code en de optie mogelijkheden VSR Recogniser en afstandsbediening.
Wordt geleverd aan bijna alle importeur en fabrikanten (BMWT-Lock).

Specificaties

 • Goedkeurnummer Kiwa-SCM: WM030504 W1-W2
 • 2 elektronische onderbrekingen voor bijvoorbeeld startsysteem/motormanagement en wegrij installatie.
 • 12-28 volt
 • Kiwa-SCM goedgekeurd W1-W2 Kiwa-SCM: WM030504
 • Bediening via Pincode op keyboard

Opties: VSR-Recogniser of afstandsbediening

Om het bedieningsgemak te vergroten kunt u kiezen voor de VSR-Recogniser of afstandsbediening De ontvanger wordt aangesloten op de centrale van de VCI-2000, en de transponder van de VSR-Recogniser bevindt zich in bijv. de broekzak of de portefeuille van de machinist. Wanneer de machinist zich binnen of buiten een straal van drie meter van de ontvanger begeeft, wordt het systeem geactiveerd / gedeactiveerd.

W3 Voertuigvolgsysteem Mi50

De Mi50 is een compleet systeem voor voertuigbeveiliging en wagenparkbeheer. Dit systeem kan gebruikt worden om uw voertuig te beveiligen, op te sporen en live te volgen. Maar ook voor rittenregistratie, rijstijlanalyse. Kortom, alles wat u nodig heeft om zorgeloos en veilig te rijden. De Mi50 staat voor kwaliteit, snelheid en gemak. De Mi50 is niet voor niets door vele importeurs in Nederland in het assortiment opgenomen.

De Mi50 heeft een klein formaat. Het wordt door RTS B.V. vakkundig en niet zichtbaar in het voertuig geïnstalleerd en daarna getest. Natuurlijk heeft het systeem geen invloed op de aanwezige voertuigelektronica. Na installatie ontvangt u een activatiecode. Hiermee voegt u het voertuig aan uw Moving Intelligence account toe. In de online shop kunt u het gewenste pakket activeren. Na activatie zijn de diensten per direct actief, in heel Europa tegen hetzelfde tarief. In het Moving Intelligence platform beheert u zelf de administratieve gegevens, de voertuig(en) en de rechtenstructuur. Voor de alarmcentrale kunt u zelf de alarmcontacten met de daarbij behorende persoonlijke code aanmaken.

 Mi50 VOORDELEN

 • SCM gecertificeerd voertuigvolgsysteem (Mi50+MiBlock)
 • Eén systeem voor zowel beveiliging- als wagenparkbeheer
 • Keurmerk RitRegistratieSystemen
 • Uit te breiden met extra functionaliteiten
 • Back-up batterij
 • 3D G-force sensor voor rijstijlanalyse, crashdetectie en eCall
 • Eenvoudig te combineren met andere Mi producten
 • Te beheren via MiApp (iOS en Android)

Klasseindeling werkmaterieel

Klasse W1
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig verhindert, geen detectie en geen alarmering: Keuringsvoorschrift WM03 versie Januari 2003 – heruitgave 2019

 • blokkering op de brandstofvoorziening of hydraulisch circuit +
 • Onderbreking van het startmotorcircuit +
 • Aanvalsbestendigheid minimaal 5 minuten

Klasse W2
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig verhindert, geen detectie en geen alarmering:

 • Blokkering conform klasse W1 met aanvalsbestendigheid minimaal 15 minuten

Klasse W3
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig verhindert, geen detectie en geen alarmering, gecombineerd met een voertuigvolgsysteem dat aan de eisen van het voorschrift TT04 voldoet.

 • Blokkering conform klasse W1 of W2 +
 • Voertuigvolgsysteem

Wilt u goed uw werkmaterieel beveiligen tegen diefstal? Neem dan contact met ons op voor advies en de mogelijkheden voor werkmaterieel beveiliging.